Giethoorn is ontstaan omstreeks 1230, toen zogenaamde ‘flaggelanten’ (rondtrekkende zelfgeselaars, dit vanwege de pest) zich in het woeste land vestigden. Er ontstond een dorpje waarin de bewoners zich bezig hielden met turfgraverij, visserij, rietteelt en kleinschalige veehouderij.

Giethoorn is ontstaan omstreeks 1230, toen zogenaamde ‘flaggelanten’ (rondtrekkende zelfgeselaars, dit vanwege de pest) zich in het woeste land vestigden

Veel oude boerderijen dienen nu als woonhuis
Door de ongecontroleerde vervening onstonden bij stormen en overstromingen de meren in het gebied: het Bovenwiede, Zuideindiger Wiede, Molengat, Grote en Stille Belterwiede en natuurlijk de Beulakerwiede, waar in 1776 het dorpje Beulaecke in de golven verdween.

Toen zich iets meer dan 100 jaar later de eerste bewoners in het gebied vestigden, moesten zij het veengebied ontginnen om het geschikt te maken voor het verbouwen van gewassen en bewoning. In de veengronden troffen zij tot talrijke horen van geiten aan. Zij besloten dan ook om hun nieuwe woonplaats ‘ Geytenhoren’ te noemen.

Giethoorn

Voor het vervoer van de turf werden de grachten gegraven. Later werden veel vervenershuisjes omgebouwd tot boerderijtjes en gingen ook hooi en vee, ja zelfs de postbode en de bakker, per boot door de grachten.

Nog steeds is een groot deel van het oude dorp slechts via het water en een fiets-voetpad met vele bruggetjes bereikbaar. Deze entourage, samen met de vele oude vervenershuisjes en boerderijtjes, vaak met typische kameeldaken, maakt Giethoorn een geliefde plek voor toeristen en dagjesmensen. Het is er heerlijk fietsen, varen en wandelen.

In het voorjaar ziet u de dotterbloemen in de rietvelden bloeien
‘s Winters is het de tijd van een enkele wandelaar en, ijs en weder dienende, duizenden schaatsers. Het voor en naseizoen is het gezellig rustig. Het hoofdseizoen is gezellig druk, met tal van evenementen, zoals de Gondelvaart, het jazz- en het bluesfestival, de Slag op ‘t Wiede (met piratenkoren) enzovoort.

Smit Giethoorn is een ideaal vertrekpunt voor uw dagje Giethoorn. Van alle gemakken voorzien, bieden wij vele mogelijkheden om van uw dagje Giethoorn een succes te maken.

Graag tot ziens bij ons aan de dorpsgracht!