0521 - 36 16 25bootreserveren@smitgiethoorn.nl
  • Bootverhuur Smit Giethoorn

  • elektrische sloep Smit Giethoorn

  • Rondvaart Smit Giethoorn

  • elektrische sloep Smit Giethoorn

  • Fluisterboot Smit Giethoorn

  • elektrische sloep Smit Giethoorn

  • elektrische sloep Smit Giethoorn

  • elektrische sloep Smit Giethoorn

Giethoorn

Giethoorn is ontstaan omstreeks 1230, toen zogenaamde ‘flaggelanten’ (rondtrekkende zelfgeselaars, dit vanwege de pest) zich in het woeste land vestigden. Er ontstond een dorpje waarin de bewoners zich bezig hielden met turfgraverij, visserij, rietteelt en kleinschalige veehouderij.

Veel oude boerderijen dienen nu als woonhuis

Door de ongecontroleerde vervening onstonden bij stormen en overstromingen de meren in het gebied: het Bovenwiede, Zuideindiger Wiede, Molengat, Grote en Stille Belterwiede en natuurlijk de Beulakerwiede, waar in 1776 het dorpje Beulaecke in de golven verdween.

Toen zich iets meer dan 100 jaar later de eerste bewoners in het gebied vestigden, moesten zij het veengebied ontginnen om het geschikt te maken voor het verbouwen van gewassen en bewoning. In de veengronden troffen zij tot talrijke horen van geiten aan. Zij besloten dan ook om hun nieuwe woonplaats ‘ Geytenhoren’ te noemen.

Giethoorn

Voor het vervoer van de turf werden de grachten gegraven. Later werden veel vervenershuisjes omgebouwd tot boerderijtjes en gingen ook hooi en vee, ja zelfs de postbode en de bakker, per boot door de grachten.

Nog steeds is een groot deel van het oude dorp slechts via het water en een fiets-voetpad met vele bruggetjes bereikbaar. Deze entourage, samen met de vele oude vervenershuisjes en boerderijtjes, vaak met typische kameeldaken, maakt Giethoorn een geliefde plek voor toeristen en dagjesmensen. Het is er heerlijk fietsen, varen en wandelen.

In het voorjaar ziet u de dotterbloemen in de rietvelden bloeien

‘s Winters is het de tijd van een enkele wandelaar en, ijs en weder dienende, duizenden schaatsers. Het voor en naseizoen is het gezellig rustig. Het hoofdseizoen is gezellig druk, met tal van evenementen, zoals de Gondelvaart, het jazz- en het bluesfestival, de Slag op ‘t Wiede (met piratenkoren) enzovoort.

Smit Giethoorn is een ideaal vertrekpunt voor uw dagje Giethoorn. Van alle gemakken voorzien, bieden wij vele mogelijkheden om van uw dagje Giethoorn een succes te maken.

Graag tot ziens bij ons aan de dorpsgracht!

S. Sutarto,

Als gezelschap van vier hebben we een heerlijke middag beleefd op de sloep die we bij Smit Giethoorn hebben gehuurd. De sloep was ruim genoeg voor acht personen, waardoor we alle ruimte voor onszelf hadden. De sloep was gemakkelijk te besturen en de omgeving was prachtig om te verkennen. Het personeel was vriendelijk en behulpzaam, en de gratis parkeergelegenheid en toiletten waren een groot pluspunt. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Helaas was het op het water iets drukker dan verwacht, waardoor we een kwartiertje later terugkeerden dan gepland. Gelukkig was het personeel hier heel flexibel in en deden ze er helemaal niet moeilijk over. De rest van de middag hebben we te voet verder genoten van Giethoorn. Het was niet de eerste keer dat ik een sloep huurde bij Smit Giethoorn, en de service is nog steeds net zo goed. Al met al hebben we een heerlijke middag gehad. De combinatie van de ruime sloep, de vriendelijke service, de gratis faciliteiten en de goede prijs-kwaliteitverhouding maakte het tot een geslaagde dag. Ik kan deze verhuurder van harte aanbevelen aan iedereen die Giethoorn wil ontdekken vanaf het water.

Fam. Schriekenberg,

Bootje varen in Giethoorn Prachtige omgeving Overal kun je bootjes huren. De een nog luxer dan de andere. Voor ons was het motor bootje 1 uur voor 25 euro En daar kun je met zijn 6en goed op zitten. Was erg druk op het water maar ja het was ook prachtig weer. De grachten waren een richting op. Op het grote meer kun je meerdere kanten op. Genieten met de grote G. Ook vaart er een boot met gids Leuke restaurantjes en souvenirs winkeltjes. Aanrader om een dagje te vertoeven.

Jan-Willem ten Hove,

Een rondvaart gemaakt met vriendengroep en koffie met wafel en warme kersen met slagroom vooraf. En in de avond ook nog een 3 gangendiner. Personeel is heel gastvrij, vriendelijk en hebben goed gevoel voor humor. Eten was heerlijk, zeker in de prijs kwaliteit verhouding. Zelf had ik een pompoensoep die lekker vol en stevig was, een smeuïge kipdijsate en een advocaat met ijs dessert. Het was er zelfs in februari druk in de avond. Aanrader dus.

Hielke Roelevink,

Leuk arrangement, varen voor een uurtje door #giethoorn met een schipper die mooi de geschiedenis van de streek gaf. Dan een heerlijk buffet waarbij nog eens een paar extra pannetjes met heerlijke mosselen werden gezet. Vriendelijke bediening en de sfeer uitstekend

Geen producten in je winkelmand.